یکی از پرکاربردترین اجزای لحیم کاری، سیم لحیم است. این وسیله مهم در انواع و جنسهای مختلفی در بازار موجود بوده و از آن برای متصل کردم دو سطح استفاده میکنند. ضخامت هر یک از این سیمها با یکدیگر متفاوت بوده و بسته به نوع هویه و شرایط یکی از ضخامتهای مورد نیاز را استفاده میکنند.
به عنوان مثال برای تعمیر پروژههای الکترونیکی بیشتر از سیم لحیم با ضخامت کم استفاده میشود. به طور کلی سیمهایی که ضخامتشان به نسبت بیشتر است باید حرارت بیشتری حین ذوب شدن ببینند. به همین منظور آنها برای تعمیر پروژههای الکترونیکی مناسب نیستند.
از چه نوع آلیاژهایی برای تولید سیم لحیم استفاده میکنند؟
به طور کلی سیمهای لحیم بیشتر از آلیاژهایی نظیر قلع و سرب ساخته و در بازار موجود هستند. میزان درصد هر کدام از این دو فلز روی قرقره سیم درج شده و افراد میتوانند با مشاهده آن سیم مناسب کارشان را انتخاب نمایند.
به عنوان مثال مقدار 63.37 بیانگر 63 درصد قلع و 37 درصد سرب است. عدد اول همیشه گویای مقدار قلع به کار رفته شده و عدد دوم همیشه گویای میزان سرب به کار رفته شده در سیم است.
هر چه میزان قلع در یک سیم لحیم بیشتر باشد، سیم در برابر خوردگی و همچنین زنگزدگی مقاومت بیشتری دارد. علاوه بر این موضوع آلیاژ قلع نقطه جوش بالایی دارد و اتصال خوبی را نیز ایجاد میکند.
بهترین نوع قلع موجود در این نوع سیم، قلعهای آساهی هستند. این مدل از قلعها کیفیت بسیار بالایی دارند. حال شاید برای شما هم سوال به وجود بیاید که آیا وجود سرب در سیم خواصی دارد؟
در پاسخ به این سوال باید بگوییم ترکیب سرب با قلع علاوه بر خواص بیشمار، موجب کاهش هزینه در تولید میشود. این موضوع هم به نفع مصرفکننده و هم به نفع تولیدکننده است.
علاوه بر سرب برخی از تولیدکنندگان در این سیم از عناصر دیگری مانند مس و نقره نیز استفاده میکنند. همانطور که شاید بارهای شنیده باشید، سرب یک ماده سرطانزا، حساسیتزا و به طور کلی خطرناک است. به همین منظور برای افرادی که در معرض بیماریهای خونی، پوستی و ریوی هستند بسیار خطرآفرین خواهد بود.
افرادی که دچار مشکلات بالا هستند، بهتر است برای کار و اتصال دو سطح از سیمهای لحیم بدون سرب استفاده کنند. این برای افرادی که دائما کار لحیم کاری میکنند نیز توصیه میشود.
کاربرد هر یک از انواع سیمهای لحیم چیست؟
همانطور که در بالاتر اشاره کردیم، سیمهای لحیم انواع مختلفی دارند. هر یک از آنها کاربردهای متفاوتی دارند که در ادامه به بررسی کامل آنها پرداختهایم.
1. روغنی
مدل روغنی، یکی از انواع سیمهای لحیم است. در مغز این نوع سیم، مقداری روغن وجود دارد. روغن موجود در سیم خصوصیات بینظیری دارد. به عنوان مثال این روغن از اکسیدشدگی جلوگیری کرده و موجب تمیزکاری سطح لحیم کاری میشود. وجود روغن موجود در سیم لحیم باعث روانتر شدن فرآیند لحیم کاری میشود.
2. ساوبیت
یکی از پرمصرفترین انواع سیم برای لحیم کاری، سیم ساوبیت است. این سیم در پروژههای الکترونیکی کاربر فراوانی دارد.
3. آساهی
سیم مورد استفاده برای لحیم آساهی ساخت کشور مالزی بوده و در ترکیبات آن 63 درصد قلع و 37 درصد سرب به کار رفته است. فلاکس موجود در این سیم کیفیت بسیار بالایی دارد و موجب اتصال سریع نقطه جوش خواهد شد.
3. بهینکس
بهینکس یکی از برندهای مطرح و خوب ایرانی است. قیمت مناسب برای این سیم بهینکس به نسبت آساهی موجب شده تا بسیاری از لحیم کاران از آن استفاده کنند. دمای ذوب پایین و حجم بخار تولید شده کم، از دیگر ویژگیهای این سیم لحیم است. قیمت مناسب و ویژگی منحصر به فرد و همچنین کیفیت عالی تولید داخلی همگی موجب فروش بالای سیم بهینکس شده است.
3. آلوسل
از سیم لحیم آلوسل برای لحیم کاری قطعات آلومینیومی استفاده میکنند. این سیم تنها برای همین آلیاژ ساخته شده است. به عبارت دیگر نباید از آن در موارد دیگری به جز آلومینیوم بهره بگیرید.
جمعبندی
ما در این مطلب شما را با انواع سیم مورد استفاده برای لحیم و همچنین کاربرد هر یک از آنها آشنا کردیم. برای خرید بهترین نوع این سیم ها میتوانید از طریق وبسایت arziz.com اقدام کنید.